challenges

Dit zijn ongekend moeilijke en bizarre tijden, maar we moeten er de spirit in houden. Wij zijn de dappersten aller Galliërs, we houden van plezier en een uitdaging. Samen slaan we er ons wel door. Met deze challenges houden we de moed er in.

Tousensemble! We zullen regelmatig een nieuwe challenge lanceren, dus hou het in de gaten.

Bij de start van bedanktmerci lanceerden we de missie om Manneken Pis in een medische outfit te hijsen, om zo onze nationale held bedanktmerci te laten zeggen aan ALLE zorgdragers die nu voor ons in de weer zijn.

Na overleg met de Orde van Manneken Pis en de Stad Brussel lukte dat, weliswaar initieel enkel virtueel: op de officiële site van het Manneken prijkt hij in dokterskostuum. Tijdens de lockdown moest iedereen immers zoveel mogelijk thuis blijven, dus volk naar Brussel halen om het Manneken te komen bewonderen was uit den boze.

Begin september gebeurde het dan ook in ’t echt!

 Ester Manas en Balthazar Delepierre ontwierpen een kostuum dat gefabriceerd werd uit gebruikte ziekenhuisuniformen.

Bedankt-merci - Manneken Pis in een medische

copyright foto: Marc Baert

Onze laatste missie: de Afrekening op StuBru…

Jullie laten vlaggen wapperen om de zorgdragers te steunen en dankzij jullie giften wordt er in het najaar een heus Heldenbos aangeplant. Dat is fantastisch.
Maar we willen iedereen die nu de boel draaiende houdt ook nog een song cadeau doen.
De betreurde Luc De Vos en zijn Gorki’s brachten in 1993 hun versie van het bekende “You’ll never walk alone” uit. Een stevig nummer met, als je goed luistert, griezelig veel verwijzingen naar de huidige situatie van de zorgdragers.
Gorki bepaalde de soundtrack van onze jeugd en dus wilden we graag een remake van dit prachtige nummer maken. Samen met meer dan 20 muzikanten, zangers, zangeressen en studiomensen (geluid en beeld) hebben we dit voor elkaar gekregen. Het werd een stomend en stevig rocknummer. Oordeel vooral zelf.

We willen dit nummer graag in de Afrekening op StuBru, als eerbetoon aan alle zorgdragers. Jij kan helpen: surf naar De Afrekening en zet het op 1!

De titel van het nummer is You’ll never walk alone 2020 en de gelegenheidsgroep is Gorki ’20. Als je die in het zoekbalkje ingeeft, zal die song niet gevonden worden, maar dan verschijnen velden waarin je zelf artiest en song kan ingeven.
Eens je je nummer 1 toegevoegd hebt, moet je nog twee andere toevoegen. Op de pagina vind je inspiratie daarvoor. Neem maar die onderaan de lijst, ok?

bedanktmerci de afrekening

Over deze remake:

De muziek werd opnieuw ingespeeld door de Gorki’s: Erik Van Biesen op bas, Thomas Vanelslander op gitaar, Luc Heyvaerts op keys en Bert Huysentruyt op drums, aangevuld met de mondharmonica van Steven De Bruyne.
De lyrics hebben we ongemoeid gelaten, uit respect voor Luc De Vos. Ze werden nu ingezongen door :

 • Jasper Steverlinck
 • Jeroen Camerlynk (Fleddy Melculy)
 • Guy Swinnen (The Scabs)
 • Lennaert Maes (Lenny en de Wespen)
 • Marcel Vanthilt (Arbeid Adelt)
 • Riet Muylaert (Riet)
 • Sien Wynants (KetNet band)
 • Eva De Roovere
 • Astrid Stockman
 • Axl Peleman (De Kreuners)
 • Klaas Delrue (Yevgueni)
 • Niels Boutsen (Stoomboot)
 • Frank Vander linden (De Mens)
 • Coco Jr.

We bedanken iedereen voor zijn en haar bijdrage. Merci allemaal!

Onze speciale dank gaat naar:

 • Luc Weytjens, die de muziek en de stemmen mixte. Een helse klus, want alles werd uiteraard vanuit de respectievelijke koten van de zangers en muzikanten geregeld. Merci, Luc!
 • Chess Bonte, die zorgde voor de clip. Allerminst evident om dezelfde reden, maar met een prachtig resultaat. Merci, Chess!
 • Noelle Vanhelsuwé, de manager van Gorki. Noelle was de sleutelfiguur om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Zonder zijn enthousiasme en contacten zou dit nooit gelukt zijn. Merci, Noelle!
 • Luc De Vos, die het nummer initieel schreef en vanuit het hiernamaals ook even meezingt. We denken dat hij dit wree wijs zou gevonden hebben. Joepie! Merci, Luc! This one’s for you too.
 • De graphics en animatie in de clip werden verzorgd door Dominique Monbailleu van Nummer 28 en Klaas Verplancke. Merci, gasten!

Allez en nu stemmen voor de Afrekening, ok?

Missie 2: 1000 vlaggen voor de zorgdragers

OPGELET: plaats je bestelling ten laatste op 31 mei, want vanaf 1 juni worden onze vlaggen en spandoeken niet meer geproduceerd.

We willen overal in België de bedanktmerci vlag laten wapperen om alle zorgdragers te eren en te steunen. Voor elke vlag gaat er meteen ook een aardig bedrag naar het Heldenbos, waarvoor we samenwerken met BOS+ Vlaanderen vzw.

Het zou fantastisch zijn dat elke burgemeester en elke school van België het goede voorbeeld geeft en de bedanktmerci vlag laat wapperen. Zo kunnen ook zij hun appreciatie extra kracht bijzetten. Raamaffiches en witte lakens aan de gevels van de burgers zijn een sterk signaal, maar een vlag of spandoek op een publieke plaats… dat maakt het helemaal af. Waarschijnlijk doet je school, stad of gemeente al iets. Maar er zal nog wel ergens een mast vrij zijn, zeker?

Visix/Krekels, een gerenommeerde Belgische vlaggenspecialist zal de productie en logistiek van deze missie regelen. In hen vonden wij een competente én sympathieke partner, want voor elke kleine vlag gaat er €6 naar het Heldenbos en voor een grote vlag zelfs €7. Liever een spandoek? Geen probleem en daarmee schenk je meteen €8!

 • Particulieren, lokale overheden en scholen die online betalingen kunnen uitvoeren, kunnen bestellen via onderstaande knop
 • Is een online betaling voor jou niet mogelijk, volg dan deze procedure

Wij hebben al een aantal burgemeesters en scholen aangesproken, maar jij kan nu het verschil maken:

  • Als je zin hebt, koop je natuurlijk zelf een vlag of spandoek. Er zijn 3 modellen beschikbaar.
  • Ken jij de burgemeester of schooldirecteur van je gemeente of stad? Vraag hem of haar dan of ze snel even zelf een vlag willen bestellen. We nemen aan dat een officiële aankoop door een hele papiermolen moet, maar als ze dat vlug even uit eigen zak betalen, dan is dat meteen geregeld. We spreken over pakweg €25, dus dat zal wel lukken, zeker? Spreek hem of haar gerust aan, maar blijf op 1,5 m afstand, ok? Of stuur een mail.

  Respecteer ieders privacy. Ga niet spammen: 1 mailtje is voldoende. Heb je het persoonlijke mailadres of telefoonnummer van je burgemeester of schooldirectie, zet dat dan NIET online. Dit moet een sympathieke actie en een vrijwillige beslissing blijven. Respecteer deze regels, aub.

  reeds aangekochte vlaggen

  OPGELET: plaats je bestelling ten laatste op 31 mei, want vanaf 1 juni worden onze vlaggen en spandoeken niet meer geproduceerd.

  Zoals je weet, willen wij 100% transparantie garanderen, vooral als het om centen gaat. Daarom hebben wij de volgende afspraken met Visix/Krekels:

  • Visix/Krekels neemt de set-up kosten voor de shop-in-shop pagina en het design van de vlaggen voor eigen rekening.
  • Wij ontvangen regelmatig een kopie van de orderbevestigingen die jij ook ontvangt als je bestelt. Wij kunnen dus alles perfect monitoren. Wij geven je ons woord dat jouw persoonlijke gegevens door ons niet gebruikt zullen worden voor commerciële doeleinden of fondsenwerving, noch doorgegeven aan eender wie.
  • Visix/Krekels doneert per kleine vlag een bedrag van €6 incl btw, per grote vlag €7 incl btw en per spandoek €8 incl btw aan het Heldenbos en engageert zich om deze sommen op regelmatige basis rechtstreeks door te storten naar BOS+ Vlaanderen.

  Je kan dus op beide oren slapen. Maar koop eerst even een vlag, ok?

  Missie 1: Manneken Pis in medische outfit!

  Spread the word, not the virus:
  #bedanktmerci

  We lanceerden de missie om Manneken Pis in een medische outfit te hijsen, om zo onze nationale held bedanktmerci te laten zeggen aan ALLE zorgdragers die nu voor ons in de weer zijn.

  We hebben overleg gepleegd met de Orde van Manneken Pis en de Stad Brussel en het is gelukt, maar voorlopig enkel virtueel. Op de officiële site van het Manneken prijkt hij nu en voor de komende periode in dokterskostuum! 

  Waarom enkel virtueel?
  We willen natuurlijk ten allen prijze vermijden dat er volk op de been komt. Iedereen moet in zijn kot blijven. Maar we gaan er wel voor ijveren om, eens deze crisis achter de rug is, hem ook in ’t echt dat én andere zorgdragerskostuums te laten aantrekken. Je hoort er nog van.

  Voor alle duidelijkheid: het heeft dus geen zin om naar Brussel te trekken, want daar staat hij nog steeds gewoon in zijn blootje. De foto op de site komt uit het archief van de Orde.

  Enkel op zijn eigenste website heeft hij zijn kostuum aangetrokken om aan alle helden eer te betuigen. Blijf dus in uw kot.

  Hou ons in de gaten voor de volgende missie.